Zásmuky připomínaly rušný železniční uzel

6.11.2010 Zásmuky

Letos to byl už čtvrtý rok, co KŽC jezdil svůj Podlipanský motoráček. Za tu dobu nostalgická doprava na zdejších lokálkách zdomácněla a stala se prakticky samozřejmostí. Když má vlak doputovat z Peček až do Bečvár a nevynechat přitom ještě i Kouřim, musí včetně úvratě na konečné celkem 4x změnit svůj směr jízdy. Už jen to je pro jízdy historických vlaků něco jako vstupní kvalifikace. Nepočítaje hezkou přírodu okolo, místní výraznou historii a stoupající zájem lidí z okolních obcí.

Nyní na podzim poté, co letošní sezóna Podlipanky definitivně skončila, přišel i čas si zavzpomínat na zdejší zajímavou atmosféru.

Každá taková vzpomínka je určitě příjemná, nicméně ještě lepší je její zhmotnělá podoba. Proto v týmu KŽC vznikl na popud železničních fanoušků, kteří mají podlipanské lokálky rádi, nápad se do tohoto kraje po závěru sezóny svést ještě jednou a to jak jinak, než vlastním osobním vlakem. Jestliže se to pak navíc ještě spojí s něčím užitečným, je rozhodnuto. Přiblížil se totiž čas pravidelného podzimního školení personálu a tak jsme se nakonec rozhodli, že právě Zásmucká Dobrá hospoda, nacházející se nedaleko nádraží, je tím ideálním místem pro to se zde sejít v co nejhojnějším počtu. Povedlo se a tak se právě tady na místě poprvé za několik let najednou sešel prakticky všechen provozní personál, který se tu během sezóny střídal, ale vzájemně se míjel.

V Zásmukách máme už své určité zázemí, je zde topírna, kterou využíváme pro odstavování vozidel, staráme se o její dobrý stav, a postupně jí zhodnocujeme. Jsou zde i dobří přátelé a ověřená, typicky venkovská hospoda se slušně ošetřeným jihlavským Ježkem, kde se dá v klidu posedět a popovídat. Proto jsou pro nás Zásmuky ideální místo.

Už v pátek 5. 11. v podvečerních hodinách přijela do Zásmuk souprava zvláštního, zrychleného osobního vlaku z Lysé nad Labem, Kolína a Bečvár ve složení M 262.0 + Bmx, v němž vedle lidí z týmu KŽC cestovalo také na 30 železničních fotografů a fanoušků. Na nádraží bylo záhy možné pozorovat na místní poměry neobvykle čilý ruch, protože se zde setkaly hned dva motorové vozy řady 830 KŽC, z nichž jeden je po sezóně deponován v topírně a druhý plnil úlohu hnacího vozidla zvláštního vlaku.

Zejména pak o sobotním dopoledni se v obvodu stanice uskutečnil skutečně náročný posun, což právě ocenili přítomní fotografové i fanouškové Zásmucka. Situace se konkrétně vyvinula tak, že například vedle sebe chvílemi stála na dopravních kolejích souprava M 262.0124 + Bmx, a motorový vůz M 262.056 nebo taktéž zajímavě vypadala i simulace současného příjezdu dvěstědvaašedesátek od Bošic i od Bečvár. Těmito „sousty“ byla objednávka fotografů více než vrchovatě uspokojena.

V odpoledních hodinách již stála na druhé koleji připravena k odjezdu souprava kapacitního osobního vlaku, kteří si železničními nadšenc odpoledních hodinách již si a lokální patrioti objednali i zpět směrem do Lysé nad Labem. Teplé počasí beze srážek bylo vzhledem k ročnímu období téměř dokonalé a tak se dá říct, že akce se povedla a splnila celkový účel.

Foto: 107