Pravidelné historické motoráčky opět v Posázaví

19.6.2011 Kácov

S blížícím se létem se do této turisticky významné oblasti opět vrací pravidelné sobotní historické motorové vlaky, na které jsme si v tomto regionu v posledních letech již zvykli. V sobotu totiž do Kácova přijel první letošní Posázavský motoráček. Motoráky řady M 262.0, někdy s jedním, jindy se dvěma přívěsnými vozy řady Balm, patřily již od počátku 70. let v údolí Sázavy k neodmyslitelnému koloritu. Spolu s čerčanskými karkulkami se dvěma či třemi osmidveřovými „Baikami“ se v té době „postaraly“ o ukončení zdejší éry parního provozu. 

Se zvláštním kouzlem této řady jsme se v Posázaví mohli běžně setkávat relativně nedávno, koncem 90. let, to ještě když sem byly vypravovány na osobních vlacích z pražského depa. Dvaašedesátky k tomuto kraji neobyčejně přirostly a nakonec vlastně nikdy úplně neodešly. Ten vztah je daný nejen stopou v srdcích pamětníků, ale i fakticky, protože ať už jako s Posázavským motoráčkem, nebo v podobě dalších zvláštních vlaků, se s nimi ve středočeském trampském a chatařském ráji setkáváme prakticky neustále.

Právě z důvodu podtržení dlouholeté místní tradice byl na letošní premiérový výkon na vlacích Sp 1651/1650 nasazen motorový vůz M 262.056, který vzhledem ke svému stáří (rok výroby 1952) patří k historicky nejhodnotnějším. V příštích termínech, daných jízdním řádem, se na rameni mezi Lysou nad Labem, Prahou, Čerčany a Kácovem může objevit i další z řady starých, ale udržovaných motorových vozů provozovatele KŽC Doprava. Příští Posázavský motoráček jede již tuto sobotu 25. června a součástí jeho soupravy bude i restaurační vůz Bixovna s točeným pivem!

Foto: 153