Animovaný železničář Nebel se točil v Malé Morávce

12.9.2011 Malá Morávka

Nejslavnějším českým železničářem letošního podzimu se stává Alois Nebel. Nejdřív vznikl jako komiks, pak zamířil na divadelní prkna a nyní přichází v premiéře do kin - opět v animovaném provedení coby film, který se natáčel mimo jiné i na nádraží v Malé Morávce. Málokdo ví, že na bohatých železničních scénách tohoto filmu, který se netají značnými diváckými ambicemi, se před 2 lety podílela KŽC Doprava.

Hektického natáčení se tehdy účastnily nyní muzejní, ale dějem zasazeným do konce 80.let ničím neobvyklé vozy řad M 262 a Bix.

Byl to konkrétně motorák M 262.0180 a přívěsňák Bix 557. Jako bonus se ve filmu objeví i na tehdejší dobu už veterán M 131.1302. Přestože do kin půjde celovečerní film režiséra Tomáše Luňáka v animované podobě, v dubnu 2009 se natáčel na nádraží v Malé Morávce jako úplně běžný hraný film s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jak je to možné?

Aby tvůrci snímku zůstali věrni originálnímu černobílému stylu komiksové předlohy, rozhodli se jako první v historii české kinematografie pro technologii rotoscoping. Znamená to, že film se v podstatě vyrobí ve dvou verzích. Nejdřív se kompletně natočí a sestříhá hraná verze, a ta se dodatečně ve studiu překreslí okénko po okénku jako výsledný animovaný film, který uvidíme v kinech. Scény natočené s herci na nádraží v Malé Morávce se černobílou animační technikou změní k nepoznání. Z herce Miroslava Krobota zůstanou ve filmu jen základní obrysy, knír, brýle a nádražácká uniforma.

Nebylo to poprvé, co nyní tolik diskutovaná trať do Malé Morávky, hledající svojí novou budoucnost, filmovým tvůrcům učarovala. Zahrála si například na počátku devadesátých let ve filmu Freonový duch. Tehdy v Malé Morávce ještě oblékal železničářskou uniformu Vlastimil Brodský.

Příběh Aloise Nebela se odehrává na rozhraní snu a reality. Na zapadlém nádraží v Sudetech ho pronásledují halucinace, které mu připomínají traumata našich dějin - válku, odsun Němců nebo sovětskou okupaci. Oázou klidu je pro něj jedině WC, které proměnil v knihovnu jízdních řádů.

Nedočkaví fanoušci Aloise Nebela si již mohou prohlédnout ukázky a obrázky na stránce http://negativ.cz/cz/films/alois-nebel. Původně se premiéra čekala už v závěru roku 2010, ale ruční animace byla o poznání náročnější, než se čekalo, a tak se v kinech objevuje až nyní. Film trvá devadesát minut, a každou vteřinu se na plátně objeví 24 obrázků.

Čtyřicetimilionový rozpočet filmu částečně pokryl grant od Státního fondu kinematografie v rekordní výši patnácti milionů korun. Autor literární předlohy Jaroslav Rudiš a Jaromír Švejdík, který dal komiksové trilogii Alois Nebel (Bílý Potok alias Malá Morávka, hlavní nádraží, Zlaté Hory) výtvarnou podobu, svěřili režii Tomášovi Luňákovi. Ten je autorem klipů nejen k písničkám krnovské kapely Poslední výstřel, ale také točil klipy pro kapelu Priessnitz. Právě Švejdíkův Priessnitz je autorem filmové hudby k Aloisovi Nebelovi.

Foto: 179