T 211.0533 na sezonu 2012 opět v provozu

25.6.2012 Kamenický Šenov

Patrně nejstarší zachovalé „prasátko“ ze série určené pro československý průmysl, získala společnost KŽC Doprava již před 3 lety. Po dlouhých letech ve vlečkovém provozu bylo sice ještě provozuschopné, avšak zanedbávání údržby a amatérské úpravy některých funkčních celků se na jeho technickém stavu podepsaly dost nepříznivě, takže v létě 2011, po krátké službě při údržbě trati Česká Kamenice – Kamenický Šenov, muselo být odstaveno.

Protože mašinku jsme nekoupili, aby stála a chátrala, začali jsme prakticky ihned přemýšlet, co s ní dále. Nakonec jsme se rozhodli dát průchod nadšení mladých členů KŽC, kteří, možná trochu naivně, si nad mašinkou vzali „patronát“. Pod dohledem strojvedoucích a technických pracovníků KŽCD a za spolupráce spřátelených subjektů dokázal náš dorost během podzimu 2011 a jara 2012 na první pohled nemožné. Byly odstraněny úpravy výfukového systému, které způsobovaly vibrace a poškozování silentbloků pod motorem Tatra 111A, a dosadily se zpět na původní místa původní tlumiče výfuku s příslušným potrubím. Přátelé z varnsdorfského NOPROSU zajistili přezkoušení, opravu a nastavení vstřikovačů, v rámci „praktické výuky“ si naši mladí chlapci vyzkoušeli nastavování ventilových vůli, seřizování spojkového ventilu, dále vyčistili řadící válec a směrové válce a nakonec se pustili i do opravy povrchu lokomotivy. Barevné provedení bylo zvoleno modré podle tovární fotografie ČKD, i když se krátký čas uvažovalo o „khaki“ provedení pro Železniční vojsko, jehož stopy byly objeveny při škrábání a čistění budky a kapoty. Obnoveny byly i svítilny, které zejména na straně kapoty motoru byly kdysi ve vlečkovém provozu zdeformovány při nějakém méně šetrném posunu.

Provozní křest si obnovené prasátko T 211.0533 „střihlo“ v sobotu 23. 6., kdy jsme je představili v rámci oslav 660 let založení města Kamenický Šenov a v neděli 24. 6. na Šenovce v době mimo jízdy Kamenického motoráčku, kdy jsme za jeho asistence prováděli herbicidní postřik trati.

Foto: 253