Velký hektor ožil v dílnách v Nymburku

2.8.2012 Nymburk

Všichni příznivci hektorů a železniční motorové nostalgie se konečně dočkali definitivního zprovoznění lokomotivy 721-532.

721-532 absolvoval v ŽOS Nymburk generální opravu spalovacího motoru, tzv. MH. Lokomotivu jsme jako generálku postavili komplet nově v roce 2010 v dílnách DPOV Nymburk (podvozek, kola, všechny agregáty atp.). Na opravu motoru nebyly tenkrát peníze. Motor vypadal zachovale a relativně dobře. Lokomotivu jsme asi ½ roku provozovali, např. na legendárním turné víkendového výletního motoráčku KŽC Praha – Stříbro – Bor – Tachov – Sokolov – Praha. Během provozu se ukázalo, že motor je ve špatném stavu, že má opotřebované válcové vložky, písty, pístní kroužky a rychle odešel. Lokomotivu jsme museli odstavit z provozu.

Protože si uvědomujeme naši nezastupitelnou zodpovědnost při záchraně železničních vozidel, nezbylo, než této výzvy dostát a najít v rozpočtu téměř milion korun a dopřát hektorovi generální opravu motoru. To se stalo, takže jsme s to nabídnout kompletně opravenou a zgenerálkovanou mašinu T 458.1532 do provozu. S velkým hektorem se občas můžete setkávat na výkonech zejména Posázavského motoráčku, kde bude při zvýšené frekvenci cestujících jezdit s 3-4 vozy Bix. Dále bude mašina nasazována na zvláštní objednané vlaky osobní dopravy, např. dnes evidujeme na podzim 2 objednávky na říjen na hektora se soupravou Bixů. Hlad po takovéto soupravě na trhu je a nabídka není zatím plně saturována. Věříme, že náš hektor obohatí již ty provozované, co mají ostatní muzejníci (např. v Benešově, v Lužné, ve Dvoře Králové nad Labem atp.).

Při následujících Víkendech s motoráčkem v roce 2013 se mohou příznivci této řady těšit na jeho nasazování na výkony v osobní dopravě.

Foto: 266