Hvězdicové jízdy vlaků KŽC na severočeském železničním dni v Lovosicích

15.6.2015 Lovosice

Pojďme se podrobněji podívat i na ostatní výkony v rámci oslav 30 let KŽC, které byly tak trochu ve stínu nejlákavější soupravy, rudého ďábla 749-253 a zelených ypsilonů, které se staly magnetem oslav. Ona i jiná vozidla byla pozoruhodná a zájmuhodná.

V sobotu 6.6.2015 se konalo bezpočet hvězdicových jízd na všechny strany od Lovosic. Okružní jízda po Budyňce patřila k nejvyhledávanějším. Okruh Lovosice – Libochovice – Straškov – Roudnice – Lovosice. Na výkonu byl loďák M 262.1212 s Bixovnou, Bixeem a kredenc M 262.056. Plná čtyřvozová souprava prokázala, že zájem o nostalgické vlaky v Českém Středohoří je opodstatněný. Ve Straškově došlo ke křižování s rychlíkem z Prahy. Nádherný fotomotiv, přinášíme několik snímků z tohoto unikátního jednodenního provozu.

Dále se jezdilo na vlečky Lovochemie a Čížkovická cementárna. O tyto relace byl značný zájem a tak původně plánované solo vozidlo 810 nestačilo a jezdily spojeně ve dvojici obě 810; jak 517, tak 535. Svým vhodným designem tvořily dobrou kulisu atmosféry 80.let XX.století, kam byly filozoficky oslavy posazeny. Obě 810 praskaly ve švech, ale zájemce o projetí vleček, symbolu šotojízd KŽC, statečně odvozily a všechny cestující uspokojily.

Nezvyklý zájem byl o jízdy do Opárna a Chotiměře. Pravděpodobně proto, že zde již 2 roky není žádná doprava kvůli sesuvu nestabilního svahu za Chotiměří. Původně plánovaný solo 830-056 nestačil a tak jezdily oba dva zástupci přítomní na výstavě řady: 831-212 a 830-056 a tak zvládaly masy cestujících jakž takž uspokojit.

Tradiční výkon do Litoměřic horn. nádr. bylo nutno zabezpečit částí exponátů, které tzv. zbyly na nádraží. Tedy dispečer KŽC moudře rozhodl o sestavení soupravy 721-532, 2 vozy Bix a 749-259. Kupodivu takto zajímavá vratná souprava znamenala, že se většina fotografů i cestujících přesunula na trať 087 a odlehčila náporu v Lovosicích. Mimochodem před přestavbou Litoměřic horn.nádr., která vypukne v říjnu, šlo pravděpodobně o poslední zvláštní vlak vedený velkými lokomotivami z provenience nostalgie, které se do Litoměřic podívaly.

Na kusých kolejích 1.nástupiště zase nestačil odbavovat kinematovlak zapůjčený od ČD, a.s., kde se pro nejmenší promítaly pohádky. Na expozici v kinematovlaku se stály dlouhé fronty.

A aby to všechno bylo nějak zarámováno, tak hurvínek M 131.1302 (mimochodem prvně nasazený po hlavní opravě převodovky a vyvažovačce) vozil děti po stanici, aby v době čekání na vlak nepřišla nuda a děti nezačaly zlobit.

Víkendová akce KŽC přilákala na víkend celkem 1500-1800 návštěvníků, cestujících, kteří se zajímali o činnost KŽC, přišli si koupit nově vydanou knihu nebo se jeli projet zajímavými a neokoukanými vozidly. Zcela jasné nebe, teploty kolem 32 st. C taktéž znamenaly zatěžkávací zkoušku pro všechny restaurace na nádraží: pro nádražku, pro Bixovnu i pro oba dva vozy BDs, které svůj bufet z útrob vozu přemístili na nástupiště.

V odpoledních hodinách se na nádraží v Lovosicích nečekaně objevil prázdný vlak složený z 810-526 + 010 polepený pitoreskní barevnou folií, který svoji kreativní grafikou na folii nezapadl do poklidné atmosféry výstavy vozidel na nádraží a v němž kromě objednatele nepřijeli cestující. Proč se vlak na výstavě objevil, nikdo na místě nevěděl. Souprava přijela z tzv. švestkové dráhy a opět na ní po čase odjela. A tak se návštěvníkům naskytla další příležitost k focení polepené 810.

Máme za to, že jsme dokázali s pomocí ČD a SŽDC připravit pro návštěvníky zajímavý severočeský železniční den při příležitosti oslav 30 let trvání KŽC a že jsme ústeckému regionu darovali krásný železniční víkend pro nejširší veřejnost. A to je správné, tak to má být: děláme radost všem, kteří se zajímají o železnici, zejména o její historii a provoz. A děláme tu radost obecně prospěšnou a přístupnou všem: víkend byl pro všechny návštěvníky a cestující zadarmo.

Foto: 451