První lokomotivou KŽC byla rosnička

5.8.2016 Česká Kamenice

První motorovou lokomotivu, kterou KŽC odkoupil od krachujícího Klubu přátel lokálky odkoupil, byla rosnička. Lokomotiva původem z vlečky Crystalex Nový Bor přešla jako jedna z prvních na Šenovku. Do stavu KŽC byla připsána v roce 2008 a prošla několikrát různými většími opravami, avšak vždy na úrovni MM, MH max. střední oprava vybraných celků.

S rosničkou se zabezpečovala v pionýrských dobách novodobé existence Šenovky nejen drážní doprava na Šenovce, ale zasáhla významně také do vozby stavebních a pracovních vlaků zejména v uzlu Ústí n.L.

Pod křídly KŽC se podívala i na výluky do Lipové u Chebu, do Žatce, do Loun, do Úštěku i do Prahy. Rosnička zajistila natáčení seriálu České televize „Vyprávěj“, kde v žst. Plzeň hl.n. tahala 2 Baiky a u různých nástupišť vytvářeli filmaři postupně stanice Česká Třebová, Praha hl.n., Pardubice a Košice. K jejím výkonům patřili i sporadické nákladní vlaky, nejvíce jich odvezla s pražci či plošiňáky přepravované za různým účelem na trati mezi Plzní, Blatnem a Žatcem západ.

Lokomotiva kvůli svému pevnému rámu byla čím dál méně potřebná pro Šenovku, kam byly postupně přesunuty dvě T 211 a pro narůstající výkony KŽC na železniční síti si dopravce začal pořizovat výkonnější stroje.

Z důvodu úspor paliva při posunu o ní projevil zájem závod ZZN Mělník, kam byla na sklonku roku 2012 odprodána pro nadbytečnost u KŽC.

Během svého výskytu u KŽC lokomotiva prošla opravou laku, kterou jsme provedli vlastními silami.

V přiložené fotoreportáži nabízíme krátký sestřih zajímavých záběrů této lokomotivy na výkonech, které jí dokázal KŽC zabezpečit.

Foto: 522