Moldava ožila vlakem KŽC

17.10.2016 Litvínov

Zatímco většina zájemců o železnici byla v sobotu 24. 9. září na národním dni železnice v Chebu, uskutečnila se v jiné části Krušných hor Krušných horách velmi zajímavá akce, a to jízda zvláštního vlaku na Moldavu, jejíž cílem a smyslem bylo m. j. podpořit bohulibé aktivity Českojiřetínského spolku – spolku pro obnovu Krušnohoří a taktéž veřejně ukázat na fakt, že s moldavským nádražím to neskončí tak špatně, jako např. s vejprtským.

Výše zmíněný objednatel vsadil na klasiku, na osvědčené motoráky a vozidla, o něž se pečlivě KŽC Doprava stará a provozuje. Dle přání zákazníka došlo k sestavení pětivozové soupravy, která na strmém trati měla co dělat, aby vyjela táhlé stoupání a přitom uchladila technologické celky spalovacího motoru a nedošlo k poškození vozidel, neboť teplota na vodě i na oleji 100 st. C byla limitní,. ale Stařičké stroje však pod rukama zkušených strojvedoucích vše vydržely a zvládly. A tak ani nikomu nevadila neplánovaná zastávka v Novém Městě, kde se prostě muselo chladit.

Na moldavském nádraží čekala na pasažéry zvláštního vlaku premiéra nového dokumentárního filmu o historii horské trati Most – Moldava – Freiberg. Dále byly pro návštěvníky připraveny prohlídkové okruhy, které tematicky upozornily na minulost, současnost a blízkou budoucnost spojenou s osudem nádražní budovy. Všem cca 250 cestujícím, kteří vyjeli do hor, přišlo vhod občerstvení, všichni zejména všichni ocenili produkci z nově obnoveného klášterního minipivovaru v Oseku. Pivo značky Ossegg znamenitě chutnalo a u píp tohoto pivovaru se stály dlouhé fronty. Řada pasažérů si z akce odnesla i nově vydávané Krušnohorské noviny, které v regionu vycházely už mezi lety 1880 – 1943 a obnoveny byly loni právě ke 130. výročí moldavské dráhy. Akce byla oficiálním ukončením letní turistické sezóny 2016 v rámci působnosti Destinační agentury Krušné hory.

Titulní foto: Lukáš Pavlovský

2. foto: Jan Douša

foto Moldava + 2 poslední: Petr Gutkais.

Foto: 537