Mikulášské vlaky na Smíchově

13.12.2016 Praha

O prvním adventním víkendu se v Praze na Smíchově konaly tradiční mikulášské jízdy Prahou.

Bohužel letos bez zájmu veřejnosti. Nebo že by to vše již bylo za ta léta stejnosti natolik okoukané, že nikoho už mikulášské železniční dění netáhlo? Pojďme se na věc podívat. Základní program z dílny ČD, který byl nabídnut a zabezpečen pražskou skupinou kolem „tzv. Bráníka“ je, bohužel, trvale stejný: velká (střední) pára, rybáky, baiky a na konci vlaku brejlovec nebo zamráča, příp. výstava vozidel. A jízdy po uzlu Praha nebo mimo něj. Ale možná je to už promiskuitně totožné, možná se ve městě konaly paralelně jiné, zajímavější akce, než ta železniční. A tak cestujících a návštěvníků byla sotva 1/3 běžné návštěvnosti. Škoda. Parní vlak obohatil cyklohráček, který není ovšem nic neznámého nebo vzácného. Jezdí každý víkend na Okoř. Stánky prodejců na prvním nástupišti zely prázdnotou, neustále stejné atrakce a stejný sortiment přestává zřejmě zabírat.

KŽC se sice snaží dění kolem tzv. „Bráníků nebo Smíchovů“ trvale oživovat novými soupravami a tímto prvkem ozvláštnění tak pomoci tzv. „bránické skupině“ mít na výstavě vozidel nebo v provozu pořád nějaká nová vozidla, něco zajímavého či neokoukaného. Nicméně ani naše podpora nepomáhá klesajícímu trendu zájmu. Soudě podle vývoje, který stačí pozorovat, asi nic nezabírá a tradiční akce jde pomalu a jistě po 20 letech „do kytek“.

Bude třeba projekt buď významným způsobem inovovat, tj. nabídnout něco nového, co opět lidi přiláká, nebo se vážně zabývat myšlenkou akce zrušit z důvodu jejich zvyšující se ztrátovosti.

Na snímku Michala Roha je zachycena pod opěrnými sloupy dálnice D0 modrá berta s bixy, kterak sjíždí dne 3.12.2016 od Krče z mostu inteligence do Radotína.

Foto: ing. Michal Roh