Lužickohorský rychlík prvně vyjel

22.4.2021 Mikulášovice

Slavnostní atmosféra nepanovala jen na pražském hlavním nádraží, ale zejména v Krásné Lípě a v Mikulášovicích. Na území Ústeckého kraje se zhostili oslav příjezdu historicky prvního rychlíku z Prahy do Šluknovského výběžku navýsost důstojně.

První „Lužičák“ byl tvořen soupravou T 478.1215 + BDs + B + B, což ocenili nejen cyklisté, ale i ti, kteří zavítali na občerstvení do barového vozu. Nečekaný zájem o přímý rychlík do destinací Praha – Máchovo jezero / Praha – Lužické hory / Praha – České Švýcarsko předčil očekávání všech, neboť cestou „tam“ jelo 224 cestujících (nepočítaje v to pozvané hosty VIP), „zpět“ 156 cestujících. Posílená vlaková četa 1/1 měla co dělat, aby stihla přepravní odbavení.

Pár zajímavostí, které stojí za povšimnutí nebo připomenutí:

Vlak, který byl kýmsi prezentován už dopředu jako zbytečný a nechtěný však zcela nečekaně první provozní den ukázal, že s ním turisté a cestující určitě jezdit budou, narušil tedy tento milný předpoklad hned záhy po odjezdu z Prahy, což je vidět na zaplněnosti soupravy, na nastupujících a vystupujících cestujících (viz fotoreportáž).

O vlak byl mezi běžnými cestujícími zájem v nácestných stanicích např: Mladá Boleslav, Doksy, Staré Splavy, Nový Bor, Svor, Jedlová, Bělá p.B., Bezděz, Svor, Brtníky, Krásná Lípa, Panský, Mikulášovice (viz fotoreportáž).

Pikantní příběh: v zast. Brtníky nastoupilo 28 Španělů, kteří jeli do Prahy a přišli na rychlík, který si našli v IDOSu.

V pondělí přišel z Brtníků dotaz od obyvatelky obce na cenu jízdenky do Prahy s tím, že je to super že může dojíždět přímým rychlíkem v neděli za prací do naší metropole.

Pokřtění směrovky v KL i Mik., stejně tak jako stříhání pásky provedli senátor za Děčínsko ing. Linhart, ředitel KŽC Mgr. Augusta, starostka Mikulášovic ing. Trojanová, starosta Krásné Lípy ing. Kolář a za České Švýcarsko ing. Rak a ing. Šmíd.

Nedostávalo se zástupců Dokesska, Novoborska a Lužických-Žitavských hor (chyběli?).

Na palubě vlaku si příjemné atmosféry užívali m.j. zástupci objednatelů dopravy – DUK, ROPID, IDSK, zástupci Krajů, ředitel ČD i ředitel Die Länderbahn (TRILEX), stejně tak jako starostové obcí/měst/městských částí Prahy a mnoho dalších příjemných lidí, jako představitelé destinační agentury atp.

Kdyby nebyly jely první den 3 vozy (turnusově dle plánu 2 vozy), kapacita soupravy by nebyla postačovala.

Pikantnost: do rychlíku nastoupila v Bezdězu cestující do Prahy, která jela na půl roku do práce na zaoceánskou loď a nečekaně využila tento nově zavedený víkendový spoj.

Ve vlaku jsou trvale k dispozici v hrabácích informační materiály o Českém Švýcarsku, turistických cílech v Českém Švýcarsku, městech Šluknovského výběžku (materiály o ostatních destinacích, kudy vlak projíždí, nebyly dopravci dodány), cestující mají ve vlacích k dispozici vlakové průvodce (brožuru rekreační vlaky 2021).

Ve všech stanicích, kde vlak stál, byli cestující nastupující i vystupující a většina z nich žasla nad „velkým vlakem“, řazeným kapacitním vozem na kola, protože v regionu jezdí výhradně jen motoráky.

Úžasná „vodní“ brána, tzv. slavobrána při vjezdu do Ústeckého kraje v Krásné Lípě, kterou připravili místní hasiči, nadchla všechny (krom těch, co koukali z otevřeného okna).

Počasí přálo, bylo jakž takž teplo a svítilo místy i sluníčko, takže se den vydařil,

Zajímavý článek z regionálního tisku zde: https://www.pozary.cz/clanek/243597-dobrovolni-hasici-v-krasne-lipe-privitali-luzickohorsky-rychlik-spoj-z-prahy-bude-vozit-turisty-az-do-ceskeho-svycarska/

Zajímavý článek Děčínského deníku zve na nový rychlík: https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/mikulasovice-praha-vlak-doprava-20210417.html

Všechny fotky z této stránky v ZIP

Foto: Milan Hejcman