Šenovské nádraží centrem dění

2.7.2021 Kamenický Šenov

Kolem Sklářské lokálky Šenovky se po covidovém útlumu opět rozjíždí kulturní a společenský život. Díky naší aktivní spolupráci se zástupci místních samospráv i dalších subjektů v okolí se stávají lokálka a vlaky Kamenického motoráčku úspěšně součástí regionálního dění.

Letošní první větší akcí bylo v sobotu 26.6. Otevření turistické sezóny – společná akce měst Česká Kamenice, Kamenický Šenov a obce Prysk. Akce se zaměřila na podporu regionálních turistických cílů a šetrných dopravních prostředků a představovala turistický okruh z České Kamenice přes Kamenický Šenov a Prysk zpět s několika body programu a představením lokálních služeb pro turisty.

Jsme rádi, že se nám podařilo před akcí stavebně dokončit obnovu verandy výpravní budovy s novým mobiliářem pro cestující. Sklárna Jílek ve spolupráci s námi představila novinku pro letošní sezónu, a to originální malou kavárnu Druhá kolej, která je umístěna ve služebním voze Daak umístěném v kolejišti stanice Kamenický Šenov. Kavárna naostro rozjede svůj provoz nyní začátkem července, další informace najdete na facebookovém profilu https://www.facebook.com/druhakolej. Ve Sklárně Jílek proběhla během akce o poslední červnové sobotě také oblíbená prohlídka sklářské hutě v historickém objektu sklárny.

Co se nám bohužel nepodařilo při akci uskutečnit bylo nasazení historického motorového vozu M 131.1302, na němž předchozí den během přesunu vlastní silou z Prahy těsně před Českou Kamenicí došlo k závadě na motoru. Dokud Hurvínka nezprovozníme, zůstává na Šenovce v provozu již zdomácnělý motorák M 152.0535 (810.535) ve fotogenickém retro nátěru.

Na léto máme na Šenovce připraveny s partnery další dvě akce, na které vás zveme:

  • O víkendu 17. a 18. července na nádraží v Kamenickém Šenově setkání klubů vojenské historie, výstava vojenské techniky, výzbroje a dalšího vybavení
  • V sobotu 6. srpna od 21:00 letní kino na nádraží v Kamenickém Šenově s jízdou mimořádného vlaku z České Kamenice a zpět

Aktuální informace o dění na Sklářské lokálce Šenovce najdete na facebookovém profilu Kamenický motoráček https://www.facebook.com/kamenickymotoracek.