831.117-7 skončí v nostalgii a nepůjde do šrotu

20.6.2010 Plzeň

KŽC se po čase odhodlal k záchraně dalšího velkého motorového vozu, tentokrát řady M 262.1 (831). Poté, co absolvuje dílenské opravy, by měl být v červenci uveden do provozního stavu. Již ne jako dožívající, letmo vedené vozidlo na lokálních výkonech v Pošumaví, ale tentokrát jako plnohodnotný historický vůz, určený k zachování do budoucna a pro využití v atraktivní nostalgické vozbě výletních vlaků po celé naší republice.

V Klatovech byl nadále ve velmi dobré péči a tak se dochoval až do dnešní doby v poměrně solidním technickém stavu. Relativně zachovalé jsou jak spalovací a trakční motory včetně ostatních mechanických skupin, tak i karosérie a interiér. Na Klatovsku by jej nyní bohužel čekala už jen nejistá budoucnost nanejvýš v řádu jednotek či desítek měsíců, protože s těmito motoráky se už dál příliš nepočítá z hlediska financování jejich větších oprav. Jeho zvovuuvedení do provozuschopného stavu bude doufejme otázkou pouhých týdnů. Motoráček kromě technických oprav (hlavně na elektrovýzbroji, i jinde) obdrží také kompletně nový lak, aby mohl důstojně reprezentovat svojí řadu a dobu, ke které se tradičně váže.

KŽC osud těchto krásných strojů není lhostejný a tak se motoráčku prostě ujal, bere si ho na starost a vtiskne mu nový život při pocitu zodpovědnosti za jistotu zachování alespoň minimálně tohoto jednoho exempláře řady 831 pro radost současníků i budoucích generací. Stosedmnáctka si svůj „posmrtný život“ za své dlouhé a poctivé služby zaslouží a jen doufejme, že nebude zachována sama. I když stát se může cokoliv a situace se pro tuto řadu může vyvinout i velmi nepříznivě.

Jako první výkon polopravidelné dopravy je uvažováno nasazení vozu na Sp 1651/1650 Posázavský motoráček dne 24. 7. 2010. To by se již měl představit v plné síle a kráse v novém barevném provedení, jehož podoba by měla zatím zůstat jako překvapení.

Na fotografiích můžete shlédnout úplně poslední chvilky vozu za provozu s označením jako řada 831 a v unifikovaném laku ČD, v jihozápadních Čechách, už při převozu z původního depa svým novým vlastníkem.

Foto: 84