Letní kino a Loučení s létem v Kamenickém Šenově

16.9.2022 Kamenický Šenov

Letošní léto se opět o něco více podařilo oživit naše nádraží v Kamenickém Šenově. Bylo tomu tak i díky fungování kavárny Druhá kolej ve voze Daak, jejímž provozovatelem je Sklárna Jílek, přítomnosti expozice Světlo na kolejích v historickém voze Ztr a díky spolupráci s městem Kamenický Šenov. Nádraží slouží nejen turistům, ale i místním, pro které prostor s lavičkami, pískovištěm a herními prvky pro děti slouží jako místo komunitního setkávání. Letos tomu přispěli jednak dobrovolníci z řad našich kolegů i místních, jednak dvě kulturní akce, které se během léta na nádraží odehrály.

V sobotu 6. srpna se šenovské nádraží stalo opět místem promítání „kina pod hvězdami“, jak město Kamenický Šenov (jakožto organizátor) cyklus promítání letního kina nazývá. Druhý ročník nádražního kina byl oproti loňsku odměněn příjemným letním počasím, které přilákalo na 150 platících návštěvníků. Volba filmu byla jednoznačná, promítala se nová česká komedie Mimořádná událost, kde je hlavním hrdinou motorák 810.517 KŽC. Když tedy vedle promítacího plátna zastavil motorák 810.381 vypravený z České Kamenice jako zvláštní vlak pro návštěvníky kina, byla večerní idyla nádraží dokonalá. Kavárna Druhá kolej jela na plné obrátky a nabízela návštěvníkům nejen kávu a drinky, ale i popcorn, což řada návštěvníků ocenila.

Velmi kladné ohlasy na konání akce s letním kinem vedly partu lidí kolem šenovské lokálky „narychlo“ k uspořádání akce Loučení s létem v sobotu 3. září, která byla pojatá jako zábavné odpoledne pro širokou veřejnost. Součástí programu byl křest motoráku 810.060 Šenovka, slavností otevření opraveného minimuzea v části nádražní budovy, prohlídka Sklárny Jílek, komentovaná prohlídka historických železničních staveb, hry pro děti, floristická dílna, vystoupení hudebního country tria a jako třešnička na dortu večerní promítání letního kina. Povedená akce přilákala desítky místních i přespolních, takže celé odpoledne i večer nádraží opravdu žilo.

Věříme, že i v příštím roce se podaří na trend letošního léta navázat a že se udrží nadšení všech, kdo pomáhají se vzkříšením šenovského nádraží - kdysi zapadlé štace a nyní místa, kde se měsíčně otočí kolem 3000 lidí…

Foto: Ing. Čeněk Maléř